sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Amsterdam, no. 4: Anne Frank.


Anne Frank. Kenties 1900-luvun kuuluisin teini.

Amsterdamin matkaan kuului myös vierailu ANNE FRANK -MUSEOSSA, sijaitsihan se aivan keskustassa, yhden kauniin kanaalin varressa. Samalla päätin päivittää lukukokemukseni Anne Frankin Päiväkirjasta ja luin siitä uusimman painoksen englanniksi. 

Rehellisesti 13-15 vuotiaan teinin päiväkirjan lukeminen ei aina ole niitä satumaisimpia oivalluksen hetkiä. Silti täytyy sanoa, että Anne antaa realistisen aikalaiskuvan 40-luvun eurooppalaistytöstä... ja ennenkaikkea kuvaa pieneksi käpertyvää elämää piilossa neljän seinän sisällä. Jotenkin se on järkyttävintä, että tajuaa, kuinka kahdeksan henkilöä piileskeli pari vuotta neljän seinän sisällä eläen alituisessa pelossa... ja kuinka he sitten jäivät lopulta kiinni. Ja kuinka kaiken sen jälkeen Anne ja hänen siskonsa menehtyivät - todennäköisesti nälkään ja sairauksiin - vain paria kuukautta ennen kuin liittoutuneet vapauttivat leirin. Nuori tyttö, täynnä iloa, energiaa ja uskoa elämään... ja sitten se päättyi hetkessä. Kuinka turha kuolema. 

Jotenkin en pääse siitä yli, kuinka julma ihminen voi olla toiselle, ja mitä ennakkoluulot ja pelko saavat aikaan... ja kuinka vasta kahden sukupolven päässä ovat ne tapahtumat Länsi-Euroopassa, joille on vaikea antaa minkäänlaista hyväksyntää... ja silti löytyy ihmisiä, joilla on tarve kieltää kaikki tapahtunut. Ihmettelen sitä, miksi.  

Vuonna 1999 TIME nimesi Anne Frankin yhdeksi 1900-luvun ikoneista toteamalla: 
"With a diary kept in a secret attic, she braved the Nazis and lent a searing voice to the fight for human dignity."

Oletko lukenut ja mitä ajattelit?

Hollantia jo Rooman aikaan: Maastricht.

Hups. Kotona ollaan oltu jo viikko, mutta en silti malta olla lisäämättä tänne muutamaa kuvaa Maastrichista, jonne teimme Amsterdamista mukavan pikkuretken junalla. Ensin hieman katutunnelmaa ja sitten... pitäpäs muutakaan kuin ruokaa. Välillä paistoi aurinko ja välillä satoi vettä. Kaupunki oli idyllisen pieni ja käveltävä lomalaiselle. 

Mitä erikoista:

Euroopan Unionin synnyinsija.

Kaupungissa on yksi Euroopan vanhimpia siltoja (kaupungin nimi tulee roomalaisten rakentamasta sillasta).

Kaupungista löytyy myös Pyhän Servatiuksen hauta. Hän kuoli vuonna 384 ja hän toi kristinuskon Hollantiin (joka siis tietenkään ei ollut Hollanti tuossa muodossaan siihen aikaan). Elettiin aikaa, jolloin kristinusko oli saavuttanut luvan olla olemassa, mutta siitä ei oltu vielä tehty ainoaa virallista uskontoa. Kiinnostava pätkä Euroopan kirkkohistoriaa siis. 











tiistai 13. toukokuuta 2014

Amsterdam, no. 3: Asuntoveneet.

Mikäli olisin valokuvaaja, tekisin ehdottomasti kirjan Euroopan asuntoveneistä ja aloittaisin Hollannista. Ja koska en ole kirjailija saatika sitten valokuvaaja, teen sitä mitä osaan parhaiten: hengailen pitkin Amsterdamin kanaaleja. Kadulla ja kahviloissa. 

Sadekaan ei haittaa.








PS. Aiemmin Houseboat:eista klik ja klik.

maanantai 12. toukokuuta 2014

Amsterdam, no. 2: Rijks Museum.

Jos ja kun Amsterdamissa sataa vettä, kannattaa nauttia museoista. Niitä riittää. Rijks museumissa oli kaikkea Rembrandista ja Van Goghista  lähtien. Itse löysin uuden taiteilijan, jonka värimaailma ja kuvaustapa miellytti silmääni juuri nyt: Hendrick Avercamp  (1585-1634). Puuhastelua talvella. Mielenkiintoisia yksityiskohtia ja jotenkin vangitseva värimaailma. Talvinen ja kylmä. 








torstai 1. toukokuuta 2014

Testikeittiössä: Paholaisen munat.



Mistä ikinä nämä munat ovat saaneetkaan nimensä, ne vakuuttavat yksinkertaisuudellaan sekä muuntelukykyisyydellään. Aina silloin tällöin näitä vilahtelee alkupala- ja noutopöytäohjeissa, ja nyt päätin testata sisarustapaamiseen. Oli mukava kokoontua yhdessä syömään, kun kaikki toivat jotakin. 
Tässä reseptissä on dijon-sinappinen maku. Toimi hyvin kaikenikäisillä ja oli helppo ja nopea. Kaksi avainsanaa kiireiselle, joka haluaa nauttia läheisten seurasta ja ruuanlaitosta. Joten tässä teillekin (alkuperäinen resepti marthastewart):

KLASSISET PAHOLAISEN MUNAT

8 suurta kananmunaa
80 ml majoneesia
1 kl Dijon-sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
suolaa ja pippuria myllystä

1- Laita munat keskikokoiseen kattilaan ja peitä ne vedellä niin, että niiden yli tulee vielä yhden sormennikaman verran vettä. Laita levy kuumenemaan ja kun vesi kiehuu, nosta kattila pois kuumalta levyltä. Laita kattilan kansi päälle ja anna munien seistä 12 minuuttia. Kaada sitten kuuma vesi pois ja jäähdytä munat kylmän juoksevan veden alla niin että voit käsitellä niitä sormin.

2- Kuori munat ja halkaise ne pituussuunnassa (saat reseptistä 16 alkupalaa). Poista munankeltuaiset ja siirrä ne erilliseen kulhoon. Muussaa keltuaiset haarukalla ja sekoita joukkoon majoneesi, sinappi ja etikka. Jos haluat seoksesta vielä pehmeämpää, työnnä se siivilän läpi. Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaiseksi.

3- Lusikoi seos pieneen muovipussiin ja leikkaa pieni pala kulmasta pois (ellet halua käyttää oikeaa pursotinta, millä tottakai tulee fiinimpiä). Pursota täyte valkoisille munille. Tarjoile välittömästi tai laita kylmään max 2 tunniksi. 

ILOISIA YHDESSÄOLON HETKIÄ!