keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Lukukokemus: neljäntienristeys.


Helmet 150cm: Bangladesh.
Tarjoiluastia: Mumbai. 

Tommi Kinnusen Neljäntienristeys oli vuoden 2014 Finlandia-ehdokas. Hanna Pudas kuvasi sitä seuraavasti: "Tommi Kinnusen tiivistunnelmainen esikoisromaani kuvaa Suomen murrosvaiheita kiinnostavasti yksilön kautta." (Olivia 2/2014) Jossakin muualla todettiin, että romaani peilaa suomalaisen asenneilmaston muutosta. Itse Kinnunen kertoo kirjoittaneensa yksilöiden tarinaa. 

Oli mielipide mikä hyvänsä kirjan kuvauskohteesta, suosittelen, että luet kirjan lukematta ensin kirja-arvosteluja. Ne paljastavat liikaa ja tarinan yllätyksellisyys katoaa.

Tarina sijoittuu Koillis-Suomeen, sinne missä kasvavat tunturikoivut. Pienessä kylässä on omat hyväksytyt norminsa - Oulu on lähin kaupunki, missä on vapautta olla erilainen. Kolme sukupolvea ja sota. Tarinasta voisi olettaa etukäteen vaikka mitä, mutta lopulta se sittenkin yllättää lukijan. 

2 kommenttia:

  1. Luin taman myos joku aika sitten. Mieleen on jaanyt se kuinka, paljastamatta liikoja, henkilot joutuivat valitsemaan elaman joka ei terhnyt heita onnelliseksi koska onnen valitseminen olisi ollut niin eparealistista. Tykkasin.

    VastaaPoista
  2. Hyvin kiteytetty Meri! Mäkin tykkäsin. Hyvän tarinan merkki mun mielestä se, että se jää elään ajatuksiin kansien sulkemisen jälkeekin... ja tämä oli sellainen. Kinnunen onnistuu kirjoittamaan ilman liikoja sanoja, mutta kuvailemalla silti niin paljon.

    VastaaPoista