maanantai 16. kesäkuuta 2014

Lukukokemus: I am Malala.


Nuorin-ikinä-Nobelin-rauhanpalkintoehdokas vuonna 2013. Kirja on pakistanilaisen Malala Yousafzain omaelämänkerta, joka valaisee hyvin sitä tilannetta ja ilmapiiriä, mikä Pakistanissa tälläkin hetkellä vallitsee. Jos puhutaan koulutuksen linkistä terrorismiin, niin tämä ei ole ensimmäinen eikä varmastikaan viimeinen kirja aiheesta. Juuri nyt se kuuluu kirjakauppojen TOP-osastolle ainakin Aasiassa. Ostin sen Intian lentokentältä vierailtuani Pakistanissa ja täytyy sanoa, että kirja antaa hyvän näkökulman maassa tapahtuneisiin asioihin paikallisen henkilön näkökulmasta. Useinhan meille kerrotaan maailman tilanteista raportteja länsimaalaisesta näkökulmasta.  

Malala on uskonnollinen muslimi. Hänen isänsä on opettaja ja perustanut peruskoulun. Hänen äitinsä on lukutaidoton. He ovat asuneet SWAT-laaksossa, joka jää Pakistanin ja Afganistanin väliin. Niin, juuri siellä, mistä Osama Bin Laden löydettiin. 

Meille, jotka olemme syntyneet valtioihin, jossa peruskoulupakko on ollut itsestäänselvyys jo pari sukupolvea, eikä meidän perheeseen kuulu yhtään lukutaidotonta, on kenties vaikea ymmärtää sitä maailmaa, missä koulutusta ei tarjota kaikille - eikä varsinkaan tytöille. Toisinaan pienet asiat, kuten aapiskirja ja kynä, olisivat merkittävässä asemassa muutoksen aikaansaamiseksi... mutta yhä näyttää olevan niin, että peliä halutaan pelata suurilla panoksilla: aseilla, rahalla ja politiikan valtapelillä. Ja useimmiten jalkoihin jäävät lapset. 

Onneksi vielä löytyy ihmisiä, kuten Malala ja hänen isänsä, jotka eivät ole luovuttaneet vaan ovat halunneet taistella sen puolesta, että kaikki lapset pääsisivät kouluun. 

Martin Niemöller asui Saksassa natsien aikaan ja kirjoitti tämän runon:

"First they came for the communist,
and I didn't speak out because I wasn't a communist.
Then they came for the socialists,
and I didn't speak out because I wasn't a socialist.
Then they came for the trade unionist,
and I didn't speak out because I wasn't a trade unionist.
Then they came for the Jews,
and I didn't speak out because I wasn't a Jew.
Then they came for the Catholics,
and I didn't speak out because I wasn't a Catholic.
Then they came for me,
and there was no one left to speak for me."

Oletko lukenut? Tai ylipäänsä, onko aihepiiri tuttu?


2 kommenttia:

  1. Moi Ruut! Törmäsin Henryyn pari viikkoa sitten ja se tuntui muistavan mut, joten uskaltaudun ulos täälläkin, blogissasi jota oon pitkään seurannut. :)

    Hyviä ajatuksia. En oo lukenut I Am Malalaa vaikka tiesinkin tarinan. Ajattelin että siinä oli vähän rahastuksen makua enkä ollut varma onko tytöllä tarpeeksi sanottavaa kirjaksi asti. Nähtävästi sitten varmaan on! Tykkäsin kauheasti samoja teemoja omaelämäkerrallisesti käsittelevästä Infidelistä, jonka on kirjoittanut Ayaah Hirsi Ali. Siinäkin nuori musliminainen joutuu ääriuskonnollisten vainoamaksi mutta vastoinkäymisistä huolimatta ponnistelee vapauden puolesta, kouluttautuu ja rakentaa itselleen oman elämän.Suosittelen.

    VastaaPoista
  2. Meri, tottakai mä muistan sut ;) Me ei olla vaan nähty aikoihin. Ompa rohkaisevaa kuulla, että joku seuraa mun blogia...

    Joo, musta kirja oli mielenkiintoinen... ja kun kävin Pakistanissa, niin kyllä se kertoi ihan hyvin tianteesta. Kiitos myös sun kirjavinkistä, voisin vaikka kesällä ettiä sitä ensin kirjastosta....

    VastaaPoista