keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Kämmekkäät käsiä lämmittämään (ohje).


Minulla on mustat nahkahansikkaat, jotka ovat muuten loistavat, mutta Suomen pakkaskelillä ne saattavat olla liian kylmät (siis: aion käväistä Suomessa maaliskuussa ja otaksun pakkaskelejä...) Ratkaisin ongelman neulomalla mustat kämmekkäät, jotka voi kätevästi sujauttaa hansikkaiden päälle jos kylmyys yllättää.

Tämä ohje on kätevä ja sovellettava helposti eri kokoihin ja eri langoille, koska malli on jaollinen viidellä. Eli jos esimerkiksi haluaakin käyttää paksumpaa lankaa ja 4mm puikkoja, voisi 40 silmukkaa riittää hyvin. Minullahan ei ole tässä lankakauppoja lähellä, joten käyttelen projekteihini luovasti sitä mitä kaapista löytyy...


KÄMMEKKÄÄT NAISELLE

LANKA: Novitan Nalle  
PUIKOT: 3mm
KOKO: Naisen M-L

Luo yhteensä 45 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle. Neulo 1.krs neuleen alussa kahteen kertaan ja sen jälkeen toista 1-4 kerroksia koko mallikerran pituus (minulle tuli yhteensä 16 kuviota). Peukalokiila alkaa 8 kuvion jälkeen. Nämä kuvio-määrät ovat siis noin-arvioita ja riippuu paljolti siitä, kuinka pitkän varren haluat ja kuinka pitkät sormet sinulla on. 


1. KERROS:
*1 s nurin, 1 s kiertäen oikein (silmukka neulotaan takareunasta), 1 s nurin, 2 oikein*, toista *…* 

2. KERROS:
*1 s nurin, 1 s kiertäen oikein, 1 s nurin, 1 s oikein, langankierto, 1 s oikein (silmukkaluku lisääntyy)*, toista *…*

3. KERROS: 
*1 s nurin, 1 s kiertäen oikein, 1 s nurin, 3 s oikein*, toista *…*

4. KERROS:
*1 s nurin, 1 s kiertäen oikein, 1 s nurin, 3 s oikein, vedä näistä viimeksi oikein neulotuista silmukoista ensimmäinen silmukka kahden seuraavan silmukan yli (silmukkaluku vähenee)*, toista *…*

PEUKALOKIILA:
Lisää 1 s poimimalla silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle ja neulomalla se kiertäen oikein. Neulo 1 s normaalisti oikein, ja lisää tämän jälkeen 1 uusi silmukka em. tavalla (lisätty 2 s, peukalokiilassa nyt yhteensä 3 s).  JATKA MALLINEULETTA NORMAALISTI ja lisää aina joka toisella kierroksella peukalokiilan kumpaankin reunaan 1s, kunnes peukalokiilassa on yhteensä 11 s. Siirrä ne seuraavalla kierroksella apulangalle. Lisää peukalokiilan kohdalle 1 uusi silmukka ja jatka muun osan neulomista pyörönä mallineuletta toistaen samaan tapaan kuten neuleen alussa.

Toista mallikertaa haluamasi pituus ja päättele silmukat. Poimi peukalokiilan silmukat apulangalta ja luo yläreunaan 2 uutta silmukkaa. Jaa nämä silmukat kolmelle puikolle ja neulo peukaloa haluamasi pituus. Päättele. 

TOISTETTAVA MALLIKERTA:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti