sunnuntai 10. elokuuta 2014

Tämänpäiväisiä reflektioita.

Takana on ensimmäinen työviikko loman jälkeen. On ollut hyvä aamu pysähtyä, istua hiljaa, lukea ja reflektoida. 

Kohtaan jatkuvasti haasteen murtautua ulos boksista. En tarkoita jotakin repivää, rikkovaa ja väkivaltaista murtautumista - pikemminkin uskallusta kysyä, kurkistaa ja astua ulos. Usein kysymykset toimivat paremmin. Kysymykset ennenkaikkea itselle, koskien omia käsityksiä, arvomaailmaa ja arkisia käytäntöjä... ja sitten kenties niiden muuttaminen. Tavoitteena olla kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva ja elää täyteläistä elämää. 

Kaipaan kokonaisvaltaisempaa kuvaa elämästä tässä pluralistisessa ja vaihtuvassa maailmanajassa. Siksi pitää uskaltaa kohdata tämä päivä aidosti ja kysyä aidosti kysymyksiä elämästä, Jumalasta, suhteista, seurakunnasta, seksuaalisuudesta, traumoista, epäoikeudenmukaisuudesta, eheytymisestä ja viestinnästä. Listaa voisi jatkaa. Uskon kuitenkin, että ymmärrät pointtini. 

Kysytkö sinä kysymyksiä? Vai koetko sen liian pelottavana kiireisen arjen keskellä? Pelkäätkö, että jos avaat oven kysymyksille, taitavasti kokoamasi korttitalo alkaa huojua ja menetätkin otteen, koska valmista vastausta ja uutta piirrosta ei vielä ole? Mihin olet loppujenlopuksi perustanut kunkin pilarin ja huoneen elämäsi talossa?

Kollegani kertoi, kuinka hän voi peilata omaa elämäänsä yli kymmenen vuotta taaksepäin ja nimetä eri elämäntilanteista mentorinsa. Hän on tietoisesti pyrkinyt valitsemaan aina itselleen mentorin, eikä tämä ole jokin "ole-minulle-mentori-juttu", vaan mentorit eivät ole useinkaan kenties tiedostaneet saaneensa tämän kunnian. I like that. Pidän siitä ajatuksesta, että on olemassa ihmisiä, jotka ovat kulkeneet minua ennen. Minulla on heiltä opittavaa ja heidän kanssaan vuorovaikutuksessa voi oma kuvani todellisuudesta kirkastua ja monipuolistua. Olenkin valinnut itselleni täksi talveksi mentorit. Ehkä kerron sen heille, ehkä en. Tärkeintä on, että minä teidän ketä he ovat ja mitä haluan heidän elämänsä kautta oppia näkemään. 

Näitä pohdin tänä aamuna. Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä sinä olet miettinyt?

1 kommentti:

  1. Kysyn tällä hetkellä koko ajan kysymyksiä. Elämä on täynnä kysymyksiä tällä hetkellä. En tiedä keltä kysyn niitä, ainakin itseltäni.

    VastaaPoista