tiistai 4. marraskuuta 2014

Lukukokemus: Ulla-Lena Lundbergin "Jää"


Ulla-Lena Lundbergin teosta Jää lukiessani aloin automaattisesti miettimään, että kuka on Ulla-Lena Lundberg... niin aidon tuntuista ja sisältäpäin kumpuavaa kuvausta ulkosaariston elämästä toisen maailmansodan jälkeen ei luulisi mannermaalaisen pystyvän kirjoittamaan. Eikä ainakaan tässä tapauksessa kirjoittanutkaan, sillä Lundberg on syntyisin Kökarista. Hän voitti Finlandia-palkinnon 2012.

Kirja on kertomus Suomen ulkosaaristoon muuttavasta papista ja saaristokunnan ihmisistä. Monenlaisia tarinoita. Luonnon rytmien muokkaama elämäntapa. Luontouskontoa, kirkollisia traditioita ja kahden kylän jännitteitä. Myös postinkuljettaja, jolla on kyky nähdä tulevaa. 

Tarina etenee verkkaiseen tapaan. Kuvailu on kaunista ja lukija kykenee hyvin eläytymään saaristolaiseen elämäntapaan ja eri henkilöiden mielenliikkeisiin. Ehkä tarina on toisinaan jopa liiankin verkkainen... tai ainakaan siitä ei kannata odottaa toimintapläjäystä. Mutta kaikkia, joita ulkosaaristolaiselämä yhtään kiehtoo, suosittelen kirjan lukemista. Se sopii myös niille, jotka psykologisoivat ja filosofisoivat erilaisia ihmisiä ja pienryhmiä... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti