perjantai 17. kesäkuuta 2011

Detox.

Kuva täältä.
Vuotta 2011 on vierähtänyt jo miltein puolet.
Tässä vaiheessa totesin, että on hyvä muistuttaa itseään alkuvuodesta tehdyistä tavoitteista. Ne muistuivat mieleeni, kun pohdiskelin tässä yksi päivä Henrylle sitä, kuinka vaikea ihmisen on muuttaa pinttyneitä ajatustapoja ja toimintamalleja. Toisinaan sitä kuulee ja huomaa, kuinka muutoksesta puhutaan nopeana ja helposti hallittavissa olevana asiana. No, riippuu tietysti siitä, millaisia asioita on muuttamassa.

Jos haluan muuttaa hiusteni väriä tai vaatekaappini sisällön, se on suhteellisen yksinkertaista ja venyttää eniten kukkaron nyörejä. Voin myös tarpeen tullen muokata ulkoista käyttäytymistäni tilanteeseen sopivaksi. Mutta kun puhutaan mieleen vuosien aikana syntyneistä rakennelmista, ollaankin ihan eri keskustelussa. Saati sitten jos pohditaan niitä arjen valintoihin liittyviä asioita, jotka kuvastavat arvomaailmaamme ja joihin olemme tottuneet kiinni... Ai kuten mitä? No esimerkiksi rahankäyttö, ruokavalio, päivärytmi, suhtautuminen omaan ja yhteiseen, asenne eri asioihin, mielenlaatu, suhtautuminen erilaisiin ihmisiin jne. 

Joissakin alkuvuodesta asettamissani tavoitteissa olen edennyt ihan hyvin. Toisissa taas vähän ailahtelevasti. Ajattelin siis tällä viikolla keskittyä siihen ailahtelevaan osioon eli ruokavalioon... nyt siihen on hyvä sauma, koska kalenterissa ei ole pakollisia ruokajuhlia ja tapaamisia ruuan äärellä (mikä täällä on todella yleistä.) Inspiroiduin Martha Stewartin sivuilla olevasta Whole Living action Plan: 28-Day Challengesta, joka löytyy täältä. En noudata sitä kokonaan, mutta aloitin soveltamaan sitä tiistaina.... ainakin tein nämä kuntotestit, pidän päiväkirjaa ja kokeilen Detox-reseptejä (Esimerkiksi tämä mango smoothie on aivan loistava, joskin se ei ole Suomessa mitään lähiruokaa.) 

Koska tähän ohjelmaan kuuluu myös nelipäiväinen Detox, olen hieman tutustunut asiaan. Ainakin minulla on ollut hupia lukiessani ties mitä nettikeskusteluja aiheesta... Tässä jotakin pähkinänkuoressa: 
Detoxin tarkoitus on puhdistaa elimistöä (erityisesti maksaa) siihen kertyneistä kuona-aineista ja myrkyistä sekä auttaa muutenkin keskittymään ruokavalioon... Esimerkiksi aamulla suositellaan ensimmäiseksi juomaksi kuumaa vettä, johon on puristettu sitruunaa. Tämä siksi, että maksa heräisi. Joka päivä suositellaan päiväkirjan pitämistä liittyen tunteisiin ja ruokavalioon, mitä syöt ja miksi ja mistä asioista stressaat. Ja päivittäin pitäisi myös liikkua 1/2 tuntia. 
Suomeksi asiaan voi tutustua esimerkiksi täällä Kauneus ja Terveys -sivuilla ja tässä blogissa on pitkät listat ruuista, jotka ovat sallittuja ja jotka taas eivät. Välttää pitäisi: alkoholia, sokeria, valmisruokia, kahvia ja kofeiinia, vehnää ja gluteiinia, munia, maitotuotteita, maapähkinöitä, hedelmämehuja, soijaa ja maissia. Eli jäljelle jää runsaasti kasviksia (sekä hedelmiä että vihanneksia), pähkinöitä, kanaa, kalaa ja yrttejä. 

Olisi kiva kuulla: Onko teillä kokemuksia? Tai jos haluatte antaa kehollenne terveysruiskeen, niin mitä yleensä teette?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti