lauantai 1. tammikuuta 2011

Hyvää uutta vuotta 2011!

Jännä olo herätä uuteen vuoteen. 

Ensimmäiseen päivään. 

Minulle vuodenvaihde on aina sisältänyt jonkinlaista arviointia menneestä ja pohdintoja tulevaisuuden suhteen. Se alkaa aina jossakin vaiheessa joulukuussa, muhii takaraivossa ja lopulta purkautuu selkeiksi ajatuksiksi ja sanoiksi viimeistään joulun jälkeen. Niin oli tänäkin vuonna. 

Harrastan uudenvuodenlupauksia. Tai pitäisikö sanoa: uudenvuodentavoitteita. En siis mitään sellaisia "Kaikki tai ei mitään." - ehdottomia, kertakaikkisia ja yhdellä kertaa tapahtuvia elämäntapamuutoksia... vaan paremminkin sanottuna olen kehittänyt itselleni oman systeemin, joka on vapaamielisempi sovellutus jostakin lomakkeesta, jonka löysin joitakin vuosia sitten jonkun singaporelaisen seurakunnan nettisivuilta (muistaakseni - en valitettavasti todellakaan muista). Tässä systeemissä on elämän kahdeksan eri osa-aluetta, ja niihin jokaiseen on tarkoitus kirjoittaa omat selkeät ja mitattavat tavoitteensa (ja väliarviointipäivätkin niin halutessaan).  Tykkään tästä systeemistä siinä mielessä, että siinä tulee hyvin esiin elämän eri osa-alueet. Elämänmielekkyyshän rakentuu eri osa-alueiden summasta, ei siitä että keskittyy vaan yhteen juttuun 100% - tai ainakaan pidemmän päälle en usko sen kannattavan, vaikka se hetkellisesti voisikin olla ihan jees. Tässä systeemissä ei ole pakko pusertaa lukuisia tavoitteita jokaiseen kohtaan, vaan pikemminkin systeemin tarkoituksena on auttaa reflektoimaan omaa elämäänsä ja tarjota työkalun miettiä ja suunnitella, mihin haluaisi/olisi tarvetta panostaa tulevana vuonna. 

Nämä osa-alueet ovat (sulkeissa esimerkkejä suoraa alkuperäisestä kaavakkeesta, jota voi halutessaan vapaasti muokata):
(1) Spiritual life 
(Bible, Daily Devotion, Church Ministry, Soul-Winning)   
(2) Family & Friends 
(Improve Relationships, Marriage, Quality Time)
(3) Health 
(Weight loss/gain, Physical Fitness, Cholesterol Level, Body Mass Index)
(4) Emotional, Psychological Growth 
(Control Anger, Increase Risk-Taking, Handle Depression)
(5) Education, Intellectual, Professional 
(Promotion, Skill Training, Reading, New Courses)
(6) Material 
(New Car, Home Upgrade, Finance, Investments, Debt Reduction)
(7) Leisure 
(More time for Sports, Vacation, Hobbies, Sleep & Rest)
(8) Creativity 
(Taking up Painting, Gardening, Drama, Creative Arts, New Business Ideas)

Tarkoituksenani ei ole kirjoittaa tähän julkisesti kaikkia uudenvuodentavoitteitani. Mutta koska tästä blogista on muodostunut samanaikaisesti sekä harrastus että yhteydenpitovälineeni ympäri maapalloa oleviin ystäviini (joka siis edustaa kaikkea muuta kuin "työminääni"), paljastan tässä jotakin. Ehkä sitten tulette vuoden aikana huomaamaan joko suoraa riveiltä tai rivien välistä, missä mennään:
Lukemisesta olenkin jo kirjoittanut - se tavoitteena kolahtaa sekä osastolle 'vapaa-aika' että 'intellektuaalisuus'... ihan vaan viime vuoden kirjasaldoa mukaellen kirjoitin tavoitteeksi yhteensä 30 kirjaa. Mutta se on hymysuinen tavoite - vaikka en pääsisi lähellekään, mutta olisin viettänyt antoisia lukuhetkiä, olen saavuttanut tavoitteeni. 
Kaikkein vaikeinta oli luoda tavoitteita 'tunteisiin' liittyen... koen jotenkin vaikeana mitata ja suunnitella, miten minussa muka syntyisi aitoa, oikeaa henkistä kasvua. Olen kuitenkin rustannut siihenkin joitakin tavoitteita, jotka liittyvät lähinnä mielen hallintaan, positiivisiin puoliin keskittymiseen, omien rajojen laittamiseen ja keskittyminen niihin asioihin, joille voi tehdä jotakin. 
Terveys on tavoitteena se, johon minun tulisi ehdottomasti eniten keskittyä, tehdä konkreettisia suunnitelmia ja seurata edistymistäni... sillä näyttää menevän niin, että edelleenkin meidän työ- ja arkirytmi on säännöllisen epäsäännöllinen ja kaikki hyvät aloitukseni aina jossakin vaiheessa romahtavat ja elän jojo-liikettä. Koska työn suhteen ei ole tulossa muutoksia, on paras oppia elämään laadukkaammin tässä. Olen siis asettanut itselleni tavoitteita ruokavalion, laihtumisen ja kolesteroliarvojen suhteen. Ainakaan en voi kiistää, ettenkö olisi luonut mitattavia tavoitteita! 
Kaikista tavoitteista kuitenkin vapaa-aika ja luovuus ovat ne, jotka tulevat varmasti näkymään eniten tässä blogissa. Mitä ikinä teenkään käsitöitä tai muita DIY-projekteja, niin lupaan esitellä niitä teille täällä. Samoin olen ottanut tavoitteekseni oppia oikeasti laittamaan ruokaa. Ja siinä asiassa harjoitus tekee mestarin. Samoin tavoitteena on pari ihanaa pitkän viikonlopun minilomamatkaa... itseasiassa ensimmäinen tulee jo parin viikon päästä Singaporeen ;)

Kaikkein vapauttavin ja voimaannuttavin oivallukseni uudenvuodentavoitteiden suhteen syntyi muutama vuosi sitten... se taisi olla vuosi, kun melkein mikään ei mennyt etukäteissuunnitelmien mukaan. Elämä ei ole projekti. Elämä on kuin purjehdusmatka. Elämäntavoitteetkin ovat enemmän sellaisia kurssin tarkastuspaikkoja. Kaikkea ei tarvitse saavuttaa heti. Ja jos viime vuonna jokin tavoite jäi toteutumatta, jatkan sen tavoittelemista tänä vuonna. Mikäli totean tavoitteen olleen aivan ylioptimistinen tai turhanpäiväinen, ainakin olen viisastunut matkaa tehdessäni ja tajunnut jotakin syvällisempää sekä itsestäni että elämästä.

Minulla on hyvä mieli tästä alkaneesta vuodesta. Viime vuotta leimasi suuri suru, mutta siitä huolimatta siihenkin ajanjaksoon sisältyy paljon iloa. Suru jatkuu varmasti tänä vuonnakin, mutta nyt osaan olla jo enemmän sen kanssa ystävä.

Kylläpäs tätä tekstiä tuli. Anteeksi, etten todellakaan näytä osaavan olla lyhytsanainen. Lopuksi haluaisin vielä kysyä teiltä, onko teillä uudenvuodenlupauksia, uudenvuodentavoitteita tai joitakin muita traditioita, jotka liittyvän vuodenvaihteeseen?   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti