maanantai 12. syyskuuta 2011

Lukukokemus: Kahden kauppa.


Pakko tunnustaa, etten ole varsinainen avioliittokirjojen fanittaja. Liian usein törmään siihen, että huomaan sisälläni ärsytyksen vain kasvavan, kun miehiä ja naisia purkitetaan vahvasti sukupuolen perusteella milloin missäkin asiassa. Tottakai ymmärrän ja hyväksyn sen, että on olemassa erilaisia tarpeita, joita voidaan yleistää naisten ja miesten tarpeiksi... usein vaan tähän kaikkeen halutaan sanoa ehkä-jo-vähän-liikaakin ja kaikella sanomisella itseasiassa tuputetaan tietyn kulttuurin hyväksymiä rooleja ja perinteitä. - - - Kaipaisin siis enemmän puhtaampaa puhetta eri persoonallisuustyyppien erilaisuudesta, yleisesti kommunikaatiotaidoista sekä suvun, kasvuympäristön ja historian vaikutuksesta omaan itseen ja parisuhteeseen.

No, kesällä sain Saara Kinnusen kirjan 'Kahden kauppa. Kestävää parisuhdetta rakentamassa.' Saara Kinnunen on kirkon sosiaalipsykologi ja perheterapeutti, ja on julkaissut useita kirjoja liittyen lastenkasvatukseen. En ollut aikaisemmin lukenut hänen kirjojaan, mutta kuullut paljon kehuja kyllä. Ja näyttää siltä, ettei häntä ole turhaa kehuttu. Ainakin minä tykkäsin hänen tyylistään. 

Kirja oli selkeä ja se oli reaaliaikainen... siis tarkoitan sitä, että se ei langennut siirappiunelmiin eikä myöskään tuonut 50-luvun Suomen parisuhdetta malliksi, vaan otti reilusti kantaa tämän päivän Suomen perhe-elämään. Kirjasta sai myös monia käytännönvinkkejä, joilla voi harjoitella olemaan parempi puoliso... 

Jos jotakin kirjasta lainaisin tähän, niin se olisi sivulta 48 eläytyvästä kuuntelusta - siitä taidosta olisi hyötyä monessa:

Eläytyvä kuuntelija osaa asettua toisen asemaan. Puolisoitten välisessä keskustelussa hän panee omat näkemyksensä sivuun ja pyrkii ymmärtämään, miltä puolisosta tuntuu tai miksi tämä ajattelee niin kuin ajattelee. Puolison ymmärtäminen ei edellytä samaa mieltä olemista. 

Taitava kuuntelija on opetellut kuulemaan viestiin sisältyviä tunteita. Puolison tunteiden ymmärtäminen on edellytys kohtaamiselle ja yhteyden lujittamiselle.

"Pyri ensin ymmärtämään, sitten tulemaan ymmärretyksi" on hyvä kultainen sääntö puolisoiden väliseen kommunikaatioon. Puhumisen ja kuuntelemisen taito ovat tärkeimpiä työkaluja avioliitossa. Niitä tarvitaan jokapäiväisessä elämässä yhteyden ylläpitämiseen ja erityisen tarpeen ne ovat yhteisten ongelmien ja ristiriitojen ratkomisessa.

Kuunteluharjoitukset voi aloittaa heti. Kolmen K:n periaatteella pääsee jo pitkälle: Keskity. Kysy. Kertaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti