lauantai 30. kesäkuuta 2012

Lukukokemus: To Kill a Mockingbird.

Harper Lee -nimikin sen jo paljastaa: nyt ollaan  Alabamassa, yhdessä Amerikan eteläisistä osavaltioista (Oletko huomannut: kaksiosaiset Lee-nimet ovat suosittuja etelässä?).

Klassikkolistallani oli yksi Amerikan nykykirjallisuuden klassikko: To Kill a Mockingbird. Kirja on julkaistu 1960 ja itse tarina sijoittuu 1930-luvun Alabamaan. Melkein tästä kaikesta olisi jo voinut päätellä, että kirjan teemoissa on vahvasti mukana myös rasismi ja segregaatio - eli yksi kirja lisää kirjahyllyyni niiden kirjojen joukkoon, jotka kertovat mustien historiaa (kuten The Help). Kirja oli kuitenkin paljon muutakin. Kaikenkaikkiaan se oli erittäin lämminhenkinen tarina ja rentouttava lukea, vaikka nostikin esiin myös kipeitä aiheita ihmiselämästä. Ennenkaikkea se on kurkistus 1930-luvun elämäntyyliin Alabamassa. 


---
En malta olla vielä lisäämättä siteerausta Miss Maudien ja Scoutin keskustelusta, koska se oli mun mielestä niin hupaisa... voitte sitten itse kukin päätellä, mikä siinä sai mut myhäilemään:


Miss Maudie settled her bridgework. "You know old Mr. Radney was a foot-washing Baptist -"
"That`s what you are, aint`t it?"
"My shell is not that hard, child. I`m just a Baptist."
"Don`t you all believe in foot-washing?"
"We do. At home in the bathtub."
"But we can´t have communion with you all -"
Apparently deciding that it was easier to define primitive baptistry than closed communion, Miss Maudie said: "Foot-washers believe anything that`s pleasure is a sin. Did you know some of `em came out of the woods one Saturday and passed by this place and told me me and my flowers were going to hell?"
"Your flowers, too?"
"Yes ma`am. They`d burn right with me. They thought I spend too much time in God`s outdoors and not enough time inside the house reading the Bible."
-----
"That ain`t right, Miss Maudie. You`re the best lady I know. 
Miss Maudie grinned. "Thank you ma`am. Thing is, foot-washers think women are sin by definition. They take the Bible literally, you know." 


... ehkä tässä pitäisi alkaa itsensä iloksi keräilemään sitaatteja erilaisista kirjoista, mitä lukee. Esimerkiksi ruokaan ja teologiaan liittyvät sitaatit ovat usein aika inspiroivia ;) 

3 kommenttia:

  1. Aika hyviä oivalluksia tuossa sitaatissa! Itse hymyilin tuota "women are sin by definition".

    VastaaPoista
  2. Ps. Sulle! En tainnut muistaa tulla sun blogiin ilmoittamaan kyselytunnista :D mutta ei ole muita Ruuteja! Mulla on kanssa toi kirja ootellut hetken (useamman vuoden) sopivaa lukuaikaa, taidan ottaa sen seuraavaksi kunhan Umayya Abu-Hannan Nurinkurin- kirja loppuu. Jos siis maltan nyt olla aloittamatta sitä jo tässä välissä..

    VastaaPoista
  3. Lea: kiva että joku muukin tykkäsi tuosta sitaatista. Se on musta niin mainio, että maiskuttelen sitä suussani vieläkin....

    Uskollinen lukija: Suosittelen tuota kirjaa... ja kiitos haasteesta, vastaan siihen tässä jonain päivänä kun jaksan olla tarpeeks aktiivinen netissä ;)

    VastaaPoista