sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Misty Mountains.


Matkalukemisessa yhdistyy parhaimmillaan kaksi elementtiä: Ensinnäkin se tunne, joka syntyy uusien paikkojen näkemisestä ja ihmisten kohtaamisesta. Siinä on joka kerta jotakin uudenlaista, odottamatonta ja arjen kaavan rikkovaa. Siihen ei kyllästy vaan päinvastoin se avaa mahdollisuuksia uusille näkökulmille. Toinen tunne syntyy kirjan tarinan synnyttämästä tunnetilasta omissa mielensopukoissa. Tiedäthän sen tunteen, kun ensimmäisten sivujen hapuilujen jälkeen huomaat yhtäkkiä saavuttaneesi kirjan maailman sykkeen, elät siinä ja mielessäsi piirtyy kuvia henkilöistä ja tapahtumista sitä mukaa kun kirjan tarina etenee? Se tunne voi kestää päivää päiväkausia ja on juuri se erottava tekijä leffan katsomisen ja kirjan lukemisen välillä... syy, miksi kirja voittaa aina. 

Viikko sitten kävin Pohjois-Thaimaan vuoristossa ja valitsin matkalukemisiksi J.R.R. Tolkienin "The Hobbit". Aivan loistava: aamu-usvasta heräilevää maisemaa katsoessani mietin samalla kirjan seikkailijoiden tunnelmia, rakkautta kotiin, rohkeutta ja pelkuruutta, ahneuden kavaluutta ja sitä, kuinka meistä jokainen voi yllättyä siitä, mitä kaikkia kykyjä meissä piilee.

Tälle päivälle valitsin kirjasta tämän sitaatin:

"There is nothing like looking, if you want to find something (or so Thorin said to the young dwarves). You certainly usually find something, if you look, but it is not always quite the something you were after."

- Olisi mielenkiintoista tietää, keräileekö kukaan muu sitaatteja lukemistaan kirjoista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti