sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Lukukokemus: The Lady and The Peacock.


Huhtikuussa bloggasin lukukokemuksestani Aung San Suu Kyi:n kirjeiden parissa. Sen jälkeen Myanmar -teema kiehtoi minua edelleen niin paljon, että päädyin lukemaan Peter Pophamin "The Life of the Lady and the Peacock Aung San Suu Kyi".

Popham kirjoittaa hyvin. Hän ei liikaa ylistä Ladya, vaan pyrkii maalaamaan todenmukaisen kuvan yhdestä aikamme kuuluisimmista naisista. Kirjan avulla minulle avautui aivan uusi ikkuna Myanmariin, sen historiaan ja itsenäisyysajan politiikkaan. Ensimmäistä kertaa oikeastaan ymmärsin, miksi juuri Aung San Suu Kyi voi olla myanmarilaisten The Lady. 

Meille, jotka olemme syntyneet ja kasvaneet tasa-arvoiseen ja demokraattiseen yhteiskuntaan, jossa jokaiselle kansalaiselle kuuluu automaattisesti samat vapaudet, on vaikea käsittää aasialaisen yhteiskunnnan sääntöjä ja normistoja (sekä kirjoitettuja että kirjoittamattomia), jotka juontavat juurensa niin monenlaisista lähteistä - joista monet ovat perustavanlaatuisesti niin erilaisia kuin meidän. Ja kuitenkin, kaiken sen keskellä, on jotakin ei-niin-vierasta, ymmärrettävää.

Yksi piirre, joka on nostanut The Ladyn politiikan erilaiseksi monista muista, on buddhalaisen moraalin esilletuominen. Joidenkin mielestä uskontoa ei tulisi yhdistää politiikkaan, mutta hänelle se juuri on uskonnon tehtävä ja osa elämässä: vaikuttaa sekä sosiaalisella että poliittisella tasolla ihmisten elämässä. Uskonto edustaa moraalia. Henkilökohtaisesti minusta on erittäin kiinnostavaa, mihin kenenkin moraaliset raamit perustuvat - erityisesti julkisessa keskustelussa. Esimerkkinä The Ladyn toiminnastaan on "metta" -käsitteen nostaminen:

"In Burmese Buddhism, metta is one 'Brahmavihara', the 'Divine Abidings', along with compassion, sympathetic joy, and equanimity  - one of the divine qualities which the cultivation of the mind through meditation brings to fruition. 'In contrast to the aggressive, destructive quality of hatred', wrote Sayadaw U Pandita, 'metta, loving-kindness wishes the welfare and happiness of others. When one has tasted the flavour of the Dhamma... you want others to have the same experience."

Jos minun pitäisi lyhyesti jotakin sanoa The Ladysta, nostaisin ehkä esiin sen seikan, että hän on ollut kärsivällinen ja sisukas. Kahdenkymmenen vuoden sinnikäs demokratian esiinnostaminen (joista suurin osa vietettynä omaan kotiinsa vangittuna) sotilasjunttaa vastaan on nyt tuottamassa tulosta, kun hän puolueensa kanssa pääsi eduskuntaan viime vuonna. Nyt Myanmarin historiaa kirjoitetaan uudestaan. 

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti