tiistai 31. joulukuuta 2013

Ehdottomasti loistava Canneloni.

Noin kaksi vuotta sitten: Hämyisä ilta Rooman vanhalla aukiolla. Hyvä seura ja ehdottomasti paras ikinä syömäni pinaatti-ricotta-canneloni. Mehevä ja maukas tomaattikastikkeineen. - - Kaikki sen jälkeen tilaamani canneloni-annokset ovatkin olleet pettymyksiä: kuivia ja hieman mauttomia. 

Jännitystä oli siis todellakin ilmassa, kun päätimme tehdä jouluviikolla kotitekoista pastaa ja nimenomaan cannelonia. Etsin reseptejä ja yritin päätellä kuvista, onko luvassa makuelämys vai pettymys. Jamie Oliverin resepti näytti lupaavimmalta ja hienoisilla sovellutuksilla toimimme sen mukaan (teimme itse pastat ja emme käyttäneet anjovista). 

Ateria oli mitä loistavin! ...ja vaikka illallisvieraiden joukossa oli cannelonien epäilijöitä, ei jäljelle jäänyt kuin kaavitut uunikulhot...



PINAATTI-RICOTTA-CANNELONI

2 rkl voita
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä, kuorittuina ja siivutettuina
1 suuri kourallinen meiramia/oreganoa, pilkottuna
1/4 nutmeg, raastettuna (käytin jauhettua)
8 suurta kourallista pinaattia
1 kourallinen tuoretta basilikaa, varret pilkottuna ja lehdet revittyinä
2x 400g luumutomaatteja tölkissä, pilkottuna
merisuolaa
hyppysellinen sokeria
pippurimyllystä mustaa pippuria
400g ricotta-juustoa
2 kourallista parmesaania, raastettuna
16 canneloni-tuubia
200g mozzarellaa, rikottuna

VALKOKASTIKKEESEEN:
500 ml ranskankermaa
2 kourallista parmesaania, raastettuna

1- Laita uuni lämpiämään 180C. Etsi sopiva uunivuoka, johon cannelonit mahtuvat mukavasti tiiviiseen siskonpetiin. Jamie suosittelee metallista uunivuokaa, jota meillä ei tietystikään ollut, mutta testattiin siis että muunkinlaiset käyvät ;)

2- Ota esiin suuri kasari (tai wokkipannu) ja käännä levy kuumalle: Laita voi ja oliiviöljy sulamaan. Siihen joukkoon valkosipulinkynsi, meirami ja nutmeg. Siinä vaiheessa kun levy on kuuma, ovat valkosipulit pehmenneet. Heitä mukaan pinaattia niin paljon kuin pannuun sopii. Kääntele ja lisää loput pinaatit sitä mukaan kuin pannuun sopii. Kääntele 5 min ja siirrä sitten pinaatti viilenemään suureen kulhoon.

3- Laita pannu takaisin liedelle, lisää hieman oliiviöljyä, toinen valkosipulinkynsi, basilikan pilkotut varret ja tomaatit. Täytä vedellä tyhjä tomaattisäilyke ja lisää vielä se joukkoon. Kun kastike kiehuu, käännä levy pienemmälle ja lisää mausteet: sokeri, pippuri ja suola. Kiehuta hieljalleen noin 10 minuuttia, nosta liedeltä ja lisää basilikanlehdet.

4- Nyt pinaatti on jäähtynyt. Pilko pinaatit esim. keittiösaksilla suoraa kulhossa. Lisää sitten pinaatteihin ricotta ja kourallinen parmesaania. Täytä seoksella cannelonit (voit käyttää lusikkaa tai tehdä tuubin ja pursottaa täytteen cannelonien sisään, ihan mikä sinulle on helpointa).

5- Laita tomaattikastike uunivuuan pohjalle. Lado sen päälle täytetyt cannelonit kauniiseen riviin. 

6- Tee valkokastike: sekoita ranskankerma ja 2 kourallista parmesaania, mausta suolalla ja pippurilla. Mikäli kastike jää liian tiiviiksi, löysytä sitä tilkalla vettä. Lusikoi kastike cannelonien päälle. 

7- Ripottele päälle ripaus oliiviöljyä ja loput parmesaanit, samoin mozzarellan palaset. Paista uunissa 20-25 minuuttia, kunnes kastike kuplii ja pinta muuttuu kauniin kultaiseksi (paistoaikaan vaikuttaa nimeomaan uunivuuan materiaali). 

Hyvä ruoka, parempi mieli!





3 kommenttia:

  1. Sitä cannelonia ei hevillä unohda :)

    VastaaPoista
  2. Kiitti vinkistä! Testasin ja tykkäsin. Seuraavaa kertaa varten pitää hankkia isompi vuoka :) Marjoram on muuten suomeksi meirami.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Mii ;)
    Korjasin ton marjoramin meiramiksi. hahha. mä todellakin alan menettään suomenkielen: en edes ajatellut, että se voisi olla jokin muu kuin marjorami. Finglishka. Blaah ;)

    VastaaPoista