perjantai 30. joulukuuta 2011

Jääkarpalopavlova.

Tiedättehän klassikkoleivoksen, Pavlovan? Marenkipohjaisen kakun, joka on suosittu Autsraliassa ja Uudessa Seelannissa erityisesti joulunaikaan ja muinakin juhlapäivinä. Tarina juontaa juurensa aina 1920-luvulle ja sen mukaan austraalialainen leipuri oli niin ihastunut venäläiseen balettitanssija Anna Pavlovaan, että kehitti kakun hänen kunniakseen. Joka tapauksessa kakku syntyi (tai sai nimensä) hänen kiertueensa aikoihin. Pavlovasta on monenlaisia versioita. Yksi suosikeistani sisältää kookoshiutaleita ja trooppisia hedelmiä. Kakun perusrakenne on simppeli: marenkipohja, jonka päälle laitetaan kermavaahtoa ja muut kakun elementit (yleensä hedelmiä tai marjoja). Mielestäni Pavlova on loistava jälkiruoka juhlavan ja täyteläisen aterian jälkeen. Se on kuohkea ja kevyt, mutta samalla mielettömän makea niin että pienikin pala tyydyttää makeannälän. Loistava kruunaus juhla-aterialle.

Joulunaikaan tarjosin viimevuotisesta Gloria-lehdestä nappaamaani jääkarpalopavlovaa (vähensin siinä vain kinuskikastikkeen määrää täytteessä 1 1/2 desistä 1/2 desiin). Siinä yhdistyivät makuina hapan karpalo makeaan marenkiin ja kinuskiseen kermavaahtoon. Loistava makuyhdistelmä! Resepti on suuri, joten valmista kakku ja kutsu paljon ystäviä kylään! Kakku on parasta juuri täytettynä ja se kannattaa syödä kerralla. Ja muista tehdä marenkipohja mieluiten edellisenä iltana, sillä yksinkertaisuudestaan huolimatta se vaatii monta tuntia...

JÄÄKARPALOPAVLOVA

Marenkipohja:
6 munanvalkuaista
hyppysellinen suolaa
2 dl erityisen hienoa valkoista sokeria
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl valkoviinietikkaa
2 tl maissitärkkelystä (maizenaa)

Täyte:
3 dl kuohukermaa
1/2 dl valmista kinuskikastiketta
1 tl vaniljasokeria
2-5 dl karpaloita

Lisäksi valmista kinuskikastiketta pinnalle.

1- Valmista marenkipohja hyvissä ajoin etukäteen: Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokerit erissä vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maizena. 

2- Levitä marenkivaahto leivinpaperilla peitetylle pellille halkaisijaltaan noin 30 cm kokoiseksi levyksi. (Huom! Tämä tarkoittaa myös sitä, että sinulla pitäisi olla samankokoinen tarjoiluastia.) Painele marenkivaahtoa lusikalla keskeltä hieman matalammaksi, jotta saat siihen enemmän täytettä. 

3- Kypsennä marenkia 125 C uunissa puoli tuntia. Laske sitten lämpö 100 asteeseen ja kypsennä edelleen 1 1/2 tuntia. Sammuta uuni ja anna pohjan jäähtyä uunin jälkilämmössä.

4- Täytä Pavlova vasta juuri ennen tarjoilua: Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermavaahdon joukkoon kinuskikastike lisäten kinuskikastiketta pikkuhiljaa, maun mukaan. Lusikoi kinuskikermavaahto kakun keskelle ja koristele pinta karpaloilla ja kinuskikastikeraidoilla. 





4 kommenttia:

  1. Ethän poista tätä reseptiä, ethän??! Kuulostaa niiiiiin herkulliselta, että jonain päivänä vielä teen....

    Ps. Saako sieltä Bangkokista KARPALOITA???

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. En poista ;)
    Saa täältä pakastimesta. Tollasia pikkuisia. Taisin nähdä jossakin hyllyssä sikakalliita amerikkalaisia tuorekarpaloitakin, mutta en edes katsonut niiden suuntaan sen jälkeen kun näin mainoksen "Tilaa aito joulukuusi Ranskasta: 250€".
    Niin, Bangkokista näyttä saavan yhtä sun toista rahalla....

    VastaaPoista
  4. Nyt minun oli ihan pakko käydä katsomassa sanakirjasta, mitä karpalo on englanniksi. Cranberry, yes. Niitä ostin pussillisen kuivattuna ennen joulua ja laitoin kakkuun rusinoiden ja kuivattujen tomaattien (leikkasin ensin pieniksi paloiksi)kanssa. - Olet todella taitava ruoanlaittaja.

    VastaaPoista