maanantai 6. helmikuuta 2012

Women...


"Women Can Hold Up 
Half Of The Sky."

Mitäs pidätte uudesta mukistani? Ystäväni antoi sen minulle lahjaksi ja olen ihaillut sitä jo jonkin aikaa. Kuten huomaatte, kuppi on Kiinasta. Paikallista propagandaa. 

Mielestäni ei lainkaan hullumpi.

Eniten mieltäni on viime aikoina askarruttanut kautta historian näkyvä ilmiö, kuinka toinen sukupuoli määrittelee toista. Tunnustetaan sukupuolten erilaisuus, mutta silti on voimakas tarve määritellä sitä, mitä toinen tarvitsee, miltä toisesta tuntuu, mitä toinen kestää, miten toinen ajattelee jne. Mielettömän usein kuulen yllättävän ehdottomiakin yleistäviä määritelmiä toisesta sukupuolesta ja karuinta on, kun huomaa niiden yleensä perustuvan henkilön omakohtaisiin kokemuksiin lähipiirin ihmisistä.

Ehkä on ihan hyvä juttu meille kaikille myöntää oma tarpeemme boksittaa asioita, ilmiöitä ja ihmisiä. Siinä samalla voisi antaa ajatustensa avartua, tarkkailla ympäristöään hieman laajemmin ja huomata, etteivät esimerkiksi kaikki miehet toimi saman kaavan mukaan kuin oma isäni, eikä kaikki naiset ole klooneja äidistäni. Näin 2000-luvulla olisi hyvä ottaa vastaan jo se totuus, johon jo antiikin kreikkalaiset olivat pohdinnoissaan ja tarkkailussaan päätyneet: ihmisissä on erilaisia persoonallisuustyyppejä, joilla on erilaisia vahvuuksia ja heikkouksia, erilainen tapa toimia jne. Eikä nämä persoonallisuustyypit jakaudu sukupuolen mukaan.

Valitettavasti kaikkiin ilmiöihin ei sittenkään löydy yhdellä napakalla lauseella tiivistettävää arkitotuutta. 

Pohdin tässä sitäkin, että voisiko ihmisen kypsyyttä osoittaa sekin, että kestää asioiden jatkuvassa muutoksessa olemisen ja että on kasvanut sietämään epävarmuutta, että uskaltaa sanoa 'En tiedä.' ja että kykenee kyseenalaistamaan ja tarkkailemaan samoja ilmiöitä aina uudestaan ja uudestaan uusin silmälaisein, uudelta näkövinkkeliltä. Ihailen niitä varttuneempia ihmisiä, jotka voivat sanoa olleensa väärässä ja kykenevät muuttamaan mielipidettään vuosikymmenienkin jälkeen.

Tässä onkin minun haasteeni tälle viikolle: Katsella uusin silmin ja löytää jotakin uutta. Sekä itsestäni että muista.

Antoisaa alkanutta viikkoa teille kaikille!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti