torstai 15. maaliskuuta 2012

Manteli-pistaasi-minttupesto.

Makaroonilaatikkoa kahdella Oo:lla. Se oli yksi minun lapsuuteni vakioruuista. Hieman harvemmin oli spagettia ja jauhelihakastiketta. Siis ruskeaa jauhelihakastiketta. Saattoi myös olla lihapullia. Sitten vielä oli tietenkin se makaroonimössö, joka oli ikäänkuin nopeampi sovellutus makaroonilaatikosta: Hellalla keitettiin makaroneja ja niihin lisättiin (muistaakseni) paistettua jauhelihaa, lihaliemikuutio ja hernemaissipaprikapussi. Ja Voilá: viisilapsisen perheen arkiruoka oli valmis!

Kaukana siitä, että olisin ikinä syönyt punaista tomaattikastiketta. 

Sitten joskus myöhemmin yleistyi lasagne, mutta sen valmistamisessa oli jo paljon enemmän säätämistä valkokastikkeineen. Ravintoloissakin, "avaramielisenä kokeilijana", tyydyin vuosia valikoimaan kermapohjaisia pastakastikkeita. Pasta minulle merkitsi siis vuosia jotakin näistä neljästä: makaroonilaatikkoa, lasagnea, spagettia jauhelihakastikkeella/lihapullilla tai Tagliatellea carbonara-kastikkeella.

Vaikka en voikaan kehuilla viimeaikaisten kotikokkausten määrällä, voinen ehkä kuitenkin lohduttautua sillä, että laatu korvaa määrän. Ensinnäkin minusta on tullut omatekoisen pastan fanittaja. Ja mikä parasta: Henry tykkää kokata sitä ;) Sitten ostin viime syksynä kivisen huhmareen, ja huomaan oikeastikin käyttäväni sitä erilaisten mausteiden, pähkinöiden ja ties-minkä murskaamiseen. Huhmare on keittiön aarre! Ja vielä: olen oppinut syömään tomaattikastikkeita ihan vaan tässä vähitellen kuin huomaamatta, koska Henry on ollut niistä niin innoissaan aina. Mutta olen avartanut makuaistejani vieläkin enemmän...

Siitä samaisesta Gloria-lehdestä, josta nappasin ne TÄÄLLÄ jakamani mustikka-ricotta-hotcaket, nappasin myös Pipsan muita reseptejä. Vaikka en olisi ikinä uskonut syöväni "ei-kastikkeellista" (mitä-se-sitten-ikinä-oikeasti-tarkoittaakaan) pasta-annosta, tästä Pipsan Manteli-pistaasi-minttupestosta on tullut yksi suosikkini (hieman mukaellen eli poistin ohjeesta tryffeliöljyn ja muutenkin heittelen aineita hieman summamääräisesti mielitekojeni mukaan). Pastan voi tottakai keittää valmiista pastasta, enkä ala tässä omatekoisen pastan reseptejäkään kirjoittelemaan, koska esimerkiksi Pastanjauhantaa-blogi antaa jo loistavat ohjeet esimerkiksi täällä. Mutta tässä itse resepti -suosittelen:

  MANTELI-PISTAASI-MINTTUPESTO

1 1/2 dl minttua
1 1/2 dl basilikaa
yhteensä 1 1/2 dl manteleita, pistaaseja ja pinjansiemeniä
100 g kirsikkatomaatteja
1 dl oliiviöljyä
1 dl vastaraastettua parmesaania
suolaa, mustapippuria

Tarjoiluun: spagettia/fusillia ja 2 dl raastettua parmesaania.

Murskaa kaikki kastikeaineet huhmareessa tai tehosekoittimessa.
Tarjoa keitetyn pastan kanssa. 
Viimeistele annokset parmesaanilla. 





Ihanaa ruoka-torstaita kaikille!

2 kommenttia: