maanantai 3. joulukuuta 2012

Alkoihan se Adventtiaika viimein.


Minulla taisi olla kuukausi sitten paljon suurempi joulufiilis kuin sittemmin on ollut... paitsi että onneksi viime viikonloppu aloitti adventtiajan yhtäaikaisesti sekä kalenterissa että sydämessäni.

Saimme ensimmäisen joulukortin: Rudolf Koivun kuvitusta. Ihana. Ja kaikki ne muutkin pussista paljastuneet yllätykset lämmittivät sydäntä. Kiitos, ihanat ystävät!

Hoosianna -hymni kuuluu ehdottomasti ensimmäiseen adventtiin! Niin myös me kävimme sunnuntaina laulamassa Suomen Lähetysseuran järjestämässä 'Kauneimmat Joululaulut -tapahtumassa' suomeksi joululauluja. En koskaan ennen tänne maailmalle muuttoa edes pysähtynyt miettimään, kuinka moni Suomessa suosittu joululaulu on itseasiassa täysin suomalainen eikä sitä lauleta missään muualla. Paljon on ihania joululauluja, mutta vuodesta toiseen sydämeni hiljentyy tämän Sibeliuksen säveltämän ja Topeliuksen sanoittaman laulun sanoman ääressä:

En etsi valtaa, loistoa,
en kaipaa kultaakaan,
mä pyydän taivaan valoa 
ja rauhaa päälle maan. 
Se joulu suo, mi onnen tuo
ja mielet nostaa Luojan luo.
Ei valtaa eikä kultaakaan,
vaan rauhaa päälle maan.

Suo mulle maja rauhaisa
ja lasten joulupuu,
Jumalan sanan valoa,
joss' sieluin kirkastuu.
Tuo kotihin, jos pieneenkin,
nyt joulujuhla suloisin,
Jumalan sanan valoa 
ja mieltä jaloa.

Luo köyhän niin kuin rikkahan
saa, joulu ihana!
Pimeytehen maailman 
tuo taivaan valoa!
Sua halajan, sua odotan,
sä Herraa maan ja taivahan!
Nyt köyhän niin kuin rikkaan luo
suloinen joulus tuo.

2 kommenttia:

  1. Onko Thaimaassa eri juhlille eri ruoat, siis ruoat joita tarjotaan yleensä vain kyseisenä juhlana? Entä laulut tai koristeet?
    Kyselee Lea

    VastaaPoista
  2. Lauluja täällä on erilaisille juhlille... Thailaisen juhlien aikana (Songran, Loi Krathonjn) soitellaan niitä radiossa koko ajan... Niihin liittyy myös omat juhlamenonsa, ja esim. viikko sitten vietetyn Loi Krathhonin aikana näin jonkun kahvilan koristeltuna "veneellä"... koska sitten itse Loi Krathon on sitä, että lasketaan täydenkuun aikaan banaaninlehdistä tehty "vene" kellumaan veteen. Eli sillä tavalla taloja he eivät koristele perinteisesti mitenkään. Ruokia ei taida sillä tavalla olla.
    Ja sitten mitä tulee näihin uudempiin juhliin, kuten jouluun, niin markkinavoimat on kyllä tuoneet koristeet ja laulut.

    Mutta ruokia... niitä ei taida varsinaisesti olla. Kunhan ruoka on hyvää, voidaan syödä mitä tahansa.

    VastaaPoista