sunnuntai 8. elokuuta 2010

comfort food.

Amerikkalainen termi comfort food ei mielestäni istu hyvin suomenkielelle käännettynä lohturuokana, sillä se on muutakin kuin lohduttavaa... se voi olla nostalgista, kotonatehtyä tai lähikuppilassa nautittua, usein muistorikasta ja hyvistä raaka-aineista valmistettua. Jokatapauksessa sen syöminen antaa positiivisen tunnelatauksen. Ei siis suinkaan mitään neutraalia vatsantäytettä! Huomaan, että joitakin comfortfoodeja kannan lapsuudestan asti, toiset taasen ovat lunastaneet paikkansa aikuisiällä. Banaanileipä on yksi sellainen.


Koska tänään olin väsynyt, saamaton kaikin puolin ja ulkona satoi vettä, niin käperryin sohvalle ja luin dekkaria. Siinä sivussa leivoin banaanileivän - ja jo tuoksu oli kaiken sen minimaalisen vaivan arvoinen.


Mitä sitä muuta sanoisin kuin että välillä ihminen tarvitsee latautumispäiviä.


PS. Olisi kiva tietää toisten comfortfoodeista: mitä? milloin? mitä muistoja?

3 kommenttia:

  1. Lapsuudessa maito-jätski-pirtelö oli suuri elämys, koska sitä sai niin harvoin. Äiti teki pirtelön ihan käsivoimin jätskiä muusaten maidon sekaan. Ei mitään vatkainhässäkkää, vaan jääkylmää ja hieman rakeista pirtelöä, jota ei voinut kokonaan pillillä juoda. Aikuisiällä ovat smoothiet täyttäneet saman funktion, vaikka niitä tuleekin nautittua hieman useammin. Tämän hetkinen suosikkini on smoothie, johon tulee banaania, omenaa, mustia viinimarjoja, vaniljajogurttia ja kauraa. Sitä voi varioida vaniljajäätelöllä. Herkullista ja piristävää - aivan kuten lapsuuden pirtelö.

    VastaaPoista
  2. wow. kuulostaa hyvältä. Toi tämänhetkinen smoothie-suosikki kuulostaa vielä niin ihanan terveelliseltä. Meillä ei kyllä kotona tehty pirtelöitä, mutta nykyisin se on vakiojuttuja, ja jotain siitä kertoo sekin, että törsäsin viime viikolla sievoisen summan uuteen tehosekoittimeen, kun edellisestä halkeili kansi ja muutenkin sen "pohjakiekurat" alko pinttyyn.... Jeps, mä siis olen enemmänkin harrastanut jugurtin (ja/tai maidon ja mehun) kera hedelmiä kuten ananasta, banaania ja sitten joskus pakasteesta mustikoita, mansikoita tai vadelmia. Kerran kokeilin tota kauran lisäämistä ja se olis hyvä ottaa uudestaan käyttöön. Pellavansiemenetkin menee hyvin, mutta niitä mulla ei nyt oo enää varastossa. Oon myös ajatellu tänä syksynä alkaa opetteleen soijamaidon käyttöä... katsotaan, mitä syntyy ;)

    VastaaPoista
  3. Mä tykkään kauran antamasta koostumuksesta. Pirtelö jää muuten herkästi liian löysäksi tai muuten vain tylsän sileäksi. ;)

    VastaaPoista