perjantai 8. huhtikuuta 2011

Demokratia.

Kävin tänään äänestämässä. Itseasiassa teimme siitä hauskan tapahtuman: tapasimme äänestyspaikalla ystävien kesken ja sen jälkeen menimme juhlalliselle lounaalle. 

En mitenkään väitä, että suomalainen demokratia olisi täydellistä... mutta kun on asunut "aasialaisen demokratian" maassa joitakin vuosia ja sen lisäksi sivusta seurannut joidenkin yksipuoluemaiden ihmisten asennetta elämän suurten kysymysten ja valintojen edessä - mikäli siis on edes valinnanmahdollisuutta - niin voin sanoa arvostavani Suomen systeemiä. Ja samalla kun sanon tämän, ymmärrän, että äänioikeutettuna minulla on vastuu ilmaista mielipiteeni. Jos en ilmaise kantaani, niin en tee osuuttani suomalaisena. 

Demokratiaa voisi tavallaan ajatella sekä pienessä että suuressa mittakaavassa... monessa ryhmässä teemme valintoja ja yksi niistä valinnoista on jo se, että suostummeko myöntämään vastuumme ja osallisuutemme ryhmästä, ja ottamaan vastuun siitä, että kukaan muu ei voi paikata meitä, meidän mielipiteitä eikä näkemyksiä. On vain yksi minä ja minun tulee ilmaista mielipiteeni ja arvoni. Minulla on ääni - aivan kuten 'The King's Speech' leffan päähenkilö toteaa. Olen myös velvollinen kuuntelemaan toisten mielipiteitä, antamaan heille vastaavan sananvapauden ja oikeuden olla olemassa. Demokraattinen äänestys sitten ratkaisee, mikä on enemmistön kanta ja sen mukaan mennään. On helppo olla oppositiossa ja kritisoida. Mutta en edes viitsi sanoa ääneen mitä se on, että kritisoi oppositiokuorossa ilman, että on tehnyt omaa osuuttaan... Vai mitä luulette? Aiotteko äänestää?

... onneksi vakavasta asiastakaan ei tarvitse tehdä liian jäykkää, vaan saman asian voi toteuttaa monella eri tavalla. Siksi suosittelenkin äänestämiseen iloista mieltä, ystävien tapaamista ja hyvää ruokaa. Koskaan ei ole liikaa syitä tavata ystäviä ja viettää aikaa yhdessä!

PS. Korjasin viime bloggauksen sukkaohje-linkkiä ja nyt siellä vaaleanpunaista 'täältä' sanaa klikkaamalla pääsee suoraa Novitan ohjeisiin...

1 kommentti:

  1. Tulin tänne Thaimaassa asuvan Lea-Raijan blogista. Lueskelen blogiasi myöhemmin enemmän, mutta en malta olla nyt jo sanomatta, että kävimme samana päivänä äänestämässä samassa paikassa. Nyt olen jo takaisin Suomessa.

    VastaaPoista