Näin loppuvuodesta sitä tulee aina mietittyä ja arvioitua kulunutta vuotta: itseään, puuhiaan, tuntemuksiaan, tavoitteitaan jne. En nyt puhu mistään naiiveista superyltiömäisistä uudenvuodenlupauksista, jotka kaatuu heti tai viimeistään maaliskuussa omaan extrimeensä, vaan ihan realistisista eri elämänosa-alueiden saattamisesta tasapainoon ja omasta hyvänolontunteesta.
Minä tykkään lukea kirjoja. En ole mikään mieletön lukutoukka ja kiireisinä jaksoina nukun mielummin pitkät yöunet kuin valvotan itseäni hyvänkään kirjan parissa... Jokatapauksessa olen niinkin aktiivinen, että olen kehitellyt itselleni tavan merkitä ja arvioida lukemani kirjat päiväkirjaani.
Sitten niihin itselle asetettuihin tavoitteisiin: Viime tammikuussa ajattelin, että voisin asettaa itselleni tavoitteen lukea tänä vuonna 24 kirjaa. Tämä ei ollut mikään haudanvakava numero, enkä sillä tavalla laske määrää, koska kirjat ovat eri paksuisia ja avaavat erilaisia tuntemuksia, joten niitä ei niin yksiviivaisesti voi laskea numeraalisesti... Jotakin kuitenkin kertonee se, että ajattelin, että on hyvä jos kirjoista puolet olisivat työkirjallisuutta ja puolet puhdasta kaunokirjallisuutta. Taisin olla aika käytännöllinen ja työorientoitunut noissa aatoksissani...
Mitä sitten on tapahtunut tähän mennessä? (HUOM! Tässä on vielä joululoma edessä...)- - katsoin päiväkirjaani ja huomasin lukeneeni 32 kirjaa, joista työkirjallisuutta on vaivaiset kuusi (6). Erityisesti työkirjallisuuden kanssa olen ollut todella hidas etenemään ja tuntuu pää ja sydän takkuavan, kun mietin kaikkea lukemaani niin paljon, etten oikein ennätä edistyä...
Mutta kaunokirjallisuuden suhteen olen puhtaasti iloinen - se on lisääntynyt verrattuna edellisiin vuosiin ja koen sen olleen todella tärkeä henkireikä itselleni. Kirjojen parissa ajatukseni ovat pysähtyneet kelaamasta työasioita ja välillä olen saanut taukoa surutyöstäkin, vaikka toisinaan kirjojen tarinat ovat nimenomaan aktivoineet erilaisia tunteita ja muistoja...
Erityisen paljon luin Suomessa hautajaismatkalla ja kesälomalla. Siellä se oli jotenkin niin paljon helpompaakin, kun oli ilmainen kirjasto vieressä... täällä sitä pitää aina ostaa kirjat tai lainata joltain, ellei sitten tapahdu ekstra-ylläriä ja saa lahjaksi kirjaa - mitä on kyllä tänä vuonna tapahtunut pariinkin kertaan (*kiitollisena hymyilen*).
FB:ssäkin on viime viikkoina puhututtanut kirjat. Ensin oli BBC:n kirjalista ja sitten tuli Keskisuomalaisen versio. Joskus jo taannoisilla lukion luovan kirjallisuuden tunneilla totesin, että kaikki se, mitä jotkut piirit luokittelevat klassikoksi tai taiteeksi, ei välttämättä tarvitse olla minulle merkityksellistä. Kauneus riippuu katsojasta, tunne kokijasta. Rehellisesti jotkut noidenkin listojen kirjat ovat mielestäni vähän niin ja näin ja jotkut suorastaan jotain mitä en todellakaan halua edes lukea (kuten kauhu). Monet tarinat olen myös nähnyt jo elokuvana, eikä se aina innosta lukemaan kirjaa... Paljon on kuitenkin tarinoita vielä lukematta. Sain nimittäin BBC:n listasta 16/100 ja suomalaisesta versiosta 31/100.
Leikkimielisesti päätin asettaa itselleni haasteen ensi vuodelle. Päätin valita molemmilta listoilta yhteensä kymmenen kirjaa, jotka aion lukea ensi vuoden aikana. Kerron sitten ripotellen ensi vuoden aikana edistymisestäni ja lukukokemuksistani. Tosin minulle tulikin tenkkapoo kaiken paljouden keskellä enkä saanutkaan valituksi kymmentä... joten valitsin kiinnostavia ja niistä sitten katsotaan, mikä kiinnostaa vielä ensi vuonna... ja kuinka paljon luen kaikkea muuta paitsi näitä. Tässä sitten nämä kirjat:
1. War and Peace - Leo Tolstoy (Tämän olen jo aloittanut viime jouluna...)
2. The Lord of the Rings - JRR Tolkien
3. To Kill a Mockingbird - Harper Lee
4. Birdsong - Sebastian Faulk
5. The Time Traveler’s Wife - Audrey Niffenegger
6. Love In The Time Of Cholera - Gabriel Garcia Marquez
7. The Kite Runner - Khaled Hosseini
8. Crime and Punishment - Fyodor Dostoyevsky
9. A Christmas Carol - Charles Dickens
10. A Fine Balance - Rohinton Mistry
11. Adventures of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle
12. Les Miserables - Victor Hugo
13. Maria Jotuni - Huojuva talo
14. Laura Ingalls Wilder - Pieni talo preerialla
15. Laila Hietamies - Hylätyt talot, autiot pihat
16. Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia
17. William Shakespeare - Hamlet
18. Milan Kundera - Olemisen sietämätön keveys
19. Paulo Coelho - Istuin Piedrajoen rannalla ja itkin
20. Jules Verne - Maailman ympäri 80 päivässä
21. Ilmari Kianto - Punainen viiva
22. Franz Kafka - Oikeusjuttu
23. Guareschi Giovanni - Isä Camillon kylä
24. Miquel Cervantes - Don Quijote
25. Eduard Uspenski - Fedja-setä, kissa ja koira
26. Albert Camus - Sivullinen
27. Margaret Mitchell - Tuulen viemää
28. Henri Charriete - Vanki nimeltä Papillon
29. Ernest Hemingway - Vanhus ja meri
30. Richard Bach - Lokki Joonatan
31. Umberto Eco - Ruusun nimi
32. Gabriel García Márquez - Sadan vuoden yksinäisyys
33. Väinö Linna - Täällä Pohjantähden alla 1-3
34. Väinö Linna - Tuntematon sotilas
Tulipa pitkä lista. No, ainakin on vaihtoehtoja jos edes jonkun saisin käteeni...
Olisi kiva kuulla teidän mietteitä ja kokemuksia:
Onko sinulla kirjallisuushaasteita? (Tai muita uudenvuodenlupauksia?) Minkälainen suhde sinulla on kirjoihin ja varsinkin ns. klassikoihin ja tämänhetkisiin trendikirjoihin? Onko olemassa jokin kirja, joka olisi mielestäsi pitänyt ehdottomasti olla jollakin listalla, mutta ei ollutkaan?
Olet lukenut Juhani Ahon Rautatien? Entä Juhan? Mä luin Juhan viime keväänä ja tykkäsin tosi paljon. Tarina oli tavallaan yllättävä ja todella kaunis. Tykkäsin myös Ahon kielestä.
VastaaPoistaMä olen aina lukenut, mutta todella vaihtelevasti. Välillä en mitään ja toisinaan pelkkiä dekkareita. Viime vuoden kurssit pohjoismaisessa kirjallisuudessa avasivat taas laajemman skaalan pitkän tauon jälkeen. Olen siis jo nuoresta pitäen lukenut hyvin laidasta laitaan kaikkea - ja nimenomaan klassikoiksi nimettyjä. Lasten myötä lukeminen hiipui, mutta nyt tulevan ammattini puolesta yritän taas haalia kaikenlaista kiinnostavaa. Nyt jaksan taas tarttua myös hieman raskaampaan kirjallisuuteen, vaikka en päässytkään Waltarin Valtakunnan vihollisista ekaa lukua pidemmälle (hetki taisi olla väärä).
Tää oli nyt hieman sekava insertti... Kivalta vaikuttaa sun lista. Omalla listallani on Harry Potter seuraavaksi, jotta tiedän mistä tulevat oppilaani puhuvat. ;)
Jep. Juhani Ahon Rautatie piti lukea muistaakseni seiskalla. Tai sitten jo viidennellä? Ja sitten sitä elokuvana katseltiin ties millä luokilla.... Rehellisesti: olin täysin liian nuori tajuamaan koko jutun ihmeellisyyttä ja kaunokirjallisuuden vivahteita. Mulle se oli lähinnä pitkästyttävää ja tylsää, että jostakin rautatiestä jauhettiin niin kauan ja hidastempoisesti. Huhuh. Nyt ehkä tajuaisin lähtökohdan paremmin - - en tiedä pitäsikö lukea uudestaan? Jotkut "Kaunokirjallisuusklassikot" vaan pitäisi koulussakin osata ajoittaa oikeisiin ikäluokkiin!
VastaaPoistaMulle tulee aina lukemiskausia. Ja sitten tulee kausia, jolloin koen vaan "velvollisuutta" lukea työ/opiskelkirjallisuutta ja niin kauan kun ne on kesken, tuntuu huonolta aloittaa jotain kaunokirjallisuutta. Onneks oon kuitenkin päässyt tosta. Toinen asia minkä huomaan muuttuneen itsessäni kymmenen vuoden aikana on se, että mulla voi olla mona kirjaa kesken (mitä nuorena ei ollut ikinä - aina yksi kirja kerrallaan).
Pitänee katsoa tuota Juhaa...
Mä oon kuulkaa tytöt niin epäkirjallinen ihminen kun olla ja voi. Oikea moukka. Lukeminen ei vain koskaan ole ollut mun laji. Mutta hienoa on et ihmiset lukee:)
VastaaPoistaKiitos rakas ruttu siitä Thaimaan joulupostista ja teestä. Kannattaa vissiin tehdä niiden ohjeiden mukaan se tee? hali ihana <3
Joo, tee niiden ohjeiden mukaan Johanna, niin saat autenttisen burmalaisen tee-elämyksen ;)
VastaaPoistaKyllä! Kiitti hani <3
VastaaPoista