keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Ystävyys kantaa.

Tässä on oltu, loikoiltu, luettu kirjoja, juteltu, hengattu, syöty ja vaikka mitä. Lomailua kotioloissa. Se on tullut todelliseen tarpeeseen. 

Tänään lähtivät viimeisetkin vieraat. Talo tyhjeni. On kumman hiljaista. Onneksi huomenillalla kuitenkin treffataan meidän kanadalaisia ystäviä, niin ei tule liian jyrkkää muutosta tähän sosiaaliseen elämänmenoon... 

Tänään mielessäni on ollut eräs sananlasku, joka kuuluu:
Veden kalvossa näet kasvosi,
lähimmäisessä näet sydämesi.
(Snl 27:19)

Enpä olisi etukäteen uskonut, kuinka mieltä kohentavaa voi olla juuri nyt viettää jonkin aikaa sellaisten ihmisten seurassa, jotka ovat tunteneet minut jo vähän kauemmin, jotka tietävät minusta kaikenlaisia asioita, ovat nähneet minut Suomessa kaikenlaisissa tilanteissa, joiden kanssa voi olla täysin oma itsensä... ja edelleen hyväksyvät, arvostavat ja rakastavat minua. Niin se vaan näyttää olevan, että vaikka osaisinkin poimia tästä syksystä monta ilonaihetta ja kivaa asiaa, niin lopputulosta se ei näytä kuitenkaan muuttavan - ja se on se, että tämä syksy ei ole ollut mikään helpoin ja koska surullinen ja väsynyt mieli on helppo masentaa, olen kamppaillut masentavien ajatusten kanssa enemmän kuin tarpeeksi kuluneen syksyn aikana. Kun elää täällä vieraassa maassa eri kansan keskellä, voi olla niin erilaisia rooleja ja työtehtäviä kuin kotimaassa, ja yhteisön ja ystävyydenkin merkitys voi olla niin eri. Omakuva voi alkaa vääristyä tai käsitys omasta itsestä hämärtyä. Sitä voi olla ajatellut itsestän yhtä ja sitten yhtäkkiä ympäristöstä ei löydy yhtään peiliä, joka todentaisi nämä ajatukset. Niin ollen pienet, merkitykselliset sanat ystäviltä ovat kultaakin arvokkaampia. Ne nostavat ja kantavat, antavat voimaa ja uskoa siihen, mitä itse tuntee ja kokee tämän kaiken matkanteon keskellä.

Koen, että tänä joulunaikana minua on monintavoin kannettu. Ja olen saanut uutta sisäistä voimaa suunnata ensi vuoteen... uutta uskoa itseeni ja sisäiseen ääneeni. Nyt kun vielä vietän pari leppoista päivää, olen valmis kohtaamaan uuden vuoden haasteet ja jättämään tämän vuoden asiat historiaan.     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti