keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Mooncake festifal.



Täällä kaupat ovat jo joitakin viikkoja olleet täynnä MOONCAKE -leivonnaisia toinen toistaan hienommissa rasioissa. Jokainen arvonsa tunteva leipomo laittaa parastaan. Traditionaalisesti kakun sisällä on lootustahnaa sekä kananmunan keltuainen kuvaamassa kuuta. Nykyversioissa taasen löytyy erilaisia makuja ja kokoja (pienet ilman kananmunaa onneksi) ja ihan jätskiversioinakin.

Kiinalainen ystävämme kertoi, että traditionaalisesti mooncakeja syödään kerran vuodessa, keski-syksyllä täydenkuun paisteessa. Silloin koko perheväki kokoontuu yhteen ja syö näitä leivoksia, joiden uskotaan tuovan hyvää onnea.

Historiallisia faktoja 
etsiessäni löysin monenlaisia versioita. 
Eräs legenda liittyy kuukeijun tanssiin, koska kuu tällöin on kirkkaimmillaan. 
Toisen tarinan mukaan kuussa ei asukaan nainen vaan mies, joka on kirjoittanut muistitauluunsa onnellisten pariskuntien nimiä, ja kahdeksas kuukausi kiinalaisen kalenterin mukaan onkin suosittu häiden suhteen. 
Kolmas tarina on jo hieman historiallisempi ja liittyy Mongolian valtakauteen. Koska mongolialaiset eivät syöneet mooncakeja, piilottivat kiinalaiset kapinaviestin ja toimintaohjeet kakun sisälle ja toimittivat mooncaken jokaiseen taloon. Niinpä ohjeiden mukaisesti kaikki perheet söivät kakut samanaikaisesti täydenkuunjuhlan aikana, nousivat yllätyskapinaan ja 
voittivat valloittajansa 1368 AD.

Tänä vuonna tuo kiinalaisten juhla on 22. syyskuuta eli tänään
Minusta ajatus perheen ja/tai ystävien kokoontumisesta yhteen iloitsemaan yhteydestä, katselemaan täysikuuta ja syömään mooncakeja kuulostaa kiinalaiselta versiolta suomalaisesta juhannuksesta. Niinpä olen innostunut aiheesta ja päättänyt aloittaa oman traditioni tänä vuonna.... pikkuisia erimakuisia kakkuja ja kiinalaista teetä. MMmmmmmm.

Iloista Keskiviikkoa toivotellen,
Ruut




2 kommenttia:

  1. Todella kauniita luomuksia! Mun mielestä tarina kuukeijun tanssista on aika liikuttava, joten uskonpa siihen. Meillä on oma perhekokoontuminen ensi sunnuntaina, kun langon tytär siunataan. Mukava kokoontua vaihteeksi kaikki yhteen, kun yleensä näemme aina pienemmissä kokoonpanoissa. Mooncaket inspiroivat lahjanhankinnassa, kun ne sopivat niin ihanasti pienille prinsessoille.

    VastaaPoista
  2. Varsinkin nää gelato-versiot on ihania!!!!

    VastaaPoista