keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Liekitettyä lohta ja paljon muuta.


Vappupäivä sujui siis grillauksen merkeissä. Onneksi tätä hellettä pehmensi hienoinen tuulenvire aina silloin tällöin... Koska kyseessä oli nyyttärit, emme paljoakaan pohtineet salaatteja tai jälkiruokia (jotka olivat loistavia ja voin blogatakin myöhemmin tänne reseptejä, jos kokit jakavat salaisuutensa) vaan testailimme surutta erilaisia reseptejä kirjasta 'Bob Bowersox: Picnics & Barbecues', kuten: bruschettaa, lihaa, hawaijilaista kanaa, lohta makealla sinappikastikkeella ja korianterikatkarapuvartaita. 

Testivoittajiksi nousivat lohi ja katkarapuvartaat. Tämä kaikesta siitä huolimatta, että lohen kypsyessä grilli leimahti kunnon liekkeihin, joita ei niin vaan saatukaan sammumaan... jäi ihan ikimuistoinen jälki grillin kanteen tästä vapusta. Emme kuitenkaan aio lannistua tästä episodista, vaan jatkossakin kokeilemme lisää kalaisia herkkuja. Niitä odotellessa jaan teille kuitenkin nämä suosikkireseptit (tässä kala ja seuraavassa katkikset).


LOHTA MAKEALLA SINAPPIKASTIKKEELLA

Kunnon lohifile
2 rkl Dijon-sinappia
60 ml juoksevaa hunajaa

1 - Sekoita marinadi eli sinappi ja hunaja keskenään.

2 - Mikäli haluat leikata lohifileen jo valmiiksi annospaloiksi, voit tehdä sen tässä vaiheessa (saattaa helpottaa kääntämistä). Jätä kuitenkin nahka paikoilleen.

3 - Laita lohi kuumaan grilliin nahkapuoli alaspäin. Sivele pinnalle marinadia. 

4 - Kun 1/3 lohen pohjapuolelta on muuttunut kypsän väriseksi (3-5 min), käännä file. Jos nahka juuttuu grilliin kiinni, ei mitään hätää: skrappaa se irti paistinlastalla. Voit tarvittaessa vetäistä veitsellä lihan irti nahasta (ja siivota sotkun myöhemmin). 

5 - Sivele lohen pinnalle lisää marinadia. Ja kun muutaman minuutin kuluttua jälleen 1/3 pohjapuolesta on kypsän väristä, voit nostaa lohen tarjoiluvadille nahkapuoli alaspäin aseteltuna. Nosta myös sinappi-hunajamarinadia tarjolle. 

PS. Tiesithän, että kalalla on taipumus jatkaa kypsymistä vielä sen jälkeen, kun se on nostettu pois grillistä... siksi sitä ei tarvitse 'ylipaistaa'?  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti