keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Papaija-avokado-salaatti.

Ihan vaan uuden vuoden kunniaksi päätin jakaa kanssanne yhden lempisalaattini ohjeen. Ja se on papaija-avokado-salaatti. Söin sitä ensimmäisen kerran mieheni siskolla, joka on erinomainen ruuanlaittaja ja jonka pöydässä saan usein maistella uusia mielenkiintoisia ruokia. (Tosin usein on suhteutettava siihen, että asumme tällä hetkellä totaalisen vastakkaisilla puolilla maapalloa... se on kuitenkin päällimmäinen tunteeni ajatellessani Annikan keittiötä.) Olen tehnyt tätä salaattia sittemmin useasti täällä Thaimaassa, koska salaatin aineet, kuten papaija, ovat niin helposti saatavilla... olen myös tarjonnut salaattia monenlaisille vieraille ja kaikki ovat tykänneet. Resepti on aika monessa amerikkalaisessa opuksessa, mutta olen tehnyt siihen joitakin mukailuja lähinnä salaatinkastikkeen suhteen, jota on mielestäni aivan liian suuri annos - ja vieläkin on, vaikka olen sitä pienennellyt. Kuvassa oleva salaatti on tehty yhdestä salaatinkerästä ja laitoin siihen koko kaskikkeen ohjeen mukaisesti... mutta mielestäni olisi ehkä parempi laittaa salaattia 2-3 kerää tuota salaatinkastikemäärää nähden. Tai sitten hujauttaa sitä hieman vähemmän salaattiin ja säästää loput seuraavaksi kerraksi. Samoin vaihdoin sinappijauheen sinappiin, koska minulla ei ikinä näytä oleva sitä jauhetta... 

Jokatapauksessa on oleellista huomioida, että amerikkalaiseen keittiöön tyypillisellä tavalla salaatinkastike ON JO tarjoiltavassa salaatissa (eikä erikseen) - se on tämän salaatin luonne. Joten kannattaa todella ajoittaa salaatin viimeiset valmistusvaiheet pöytäänistumisvaiheeseen, sillä silloin salaatti on parhaimmillaan, eikä salaatinlehdet pääse vetistymään!


PAPAIJA-AVOKADO-SALAATTI

Romaine-salaattia kerällinen (tai kaksi...)
1/2 papaija (pieni, yhteensä 500g)
1 suuri avokado 
punainen sipuli

Salaatinkastike:
60 ml hienoa sokeria
1/2 tl dijon-sinappia
1 tl suolaa
1 rkl papaijan siemeniä
60 ml valkoviinietikkaa
60 ml salaattiöljyä (=ei voimakasmakuista itsessään)
1 kevätsipuli hienonnettuna

1- Revi salaatinlehdet 'syötävänkokoisiksi paloiksi' salaattikulhoon.
2- Kuori papaija, ota sivuun ruokalusikallinen siemeniä salaatinkastiketta varten. Muuten voit heittää siemenet roskiin. Siivuta ja paloittele papaija. 
3- Kuori ja viipaloi punasipuli. Erottele sormin sipulin kerrokset toisistaan.
4- Valmista salaatinkastike: Sekoita salaatinkastikkeen aineet yhteen. Minä olen tehnyt sen käsin nopeasti vatkaten, mutta voit myös käyttää tehosekoitinta ja sekoittaa, kunnes papaijansiemenet näyttävät mustapippureilta. Säilytä salaatinkastike tarjoiluun asti jääkaapissa. (Voit myös säilyttää jääkaapissa mahdollisen ylijäämän salaatinkastiketa seuraavaa kertaa ajatellen.)
5- Kuori ja viipaloi avokado (Tätä ei kannata tehdä kuin lähellä arjoiluaikaa, ettei avokado ehdi tummumaan.)
6- Juuri ennen tarjoilua: lisää salaatinlehtien joukkoon avokado, papaija ja punasipuli. Kaada joukkoon salaatinkastike ja sekoita kevyesti.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti