maanantai 31. tammikuuta 2011

Ekologisia ruokapuheita...


Emmi lähetti minulle mielenkiintoisen linkin, missä kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan lähes puolet kotitalouksien roskiin heittämästä ruuasta on täysin syömäkelpoista: 'Yksittäinen kotitalous siis haaskaa vuosittain 50 - 65 kiloa, noin viisi prosenttia kotiin ostamastaan ruuasta. Se on kaksinkertainen määrän ruokaa kauppojen hävikkiin verrattuna.'


Tunsin piston sydämessäni. Varsinkin viime vuosina olen huomannut itsessäni jotakin ennenkuulumatonta: kiireen, epäsäännöllisen rytmin ja keskittymättömyyden seurauksena olen toisinaan (useinkin) arvioinut meidän kotonasyömiset väärin ja sitten kaappiin ostettu ruoka on jo ehtinyt pilaantumaan, ja roskiinhan se on päätynyt. Hui, voi ja kauhistus! 


Parannuksenteon paikka. Päätin sitten lukea koko tutkimuksen ja järkytyin vielä enemmän tästä karusta lauseesta: 'Tulosten mukaan esimerkiksi jo puolikkaan ruispalaleivän tai yhden kinkkusiivun päätyminen haaskuuseen aiheuttaa suuremman ympäristökuormituksen kuin pakkausten valmistus ja jätehuolto.' - No en olisi kyllä ikinä ajatellut puolikkaan ruisleipäpalan aiheuttavan yhtään mitään... varsinkaan verrattuna muovipussiin!   


Tässä sitä siis ollaan. Jälleen kerran entistä valistuneempana. Ehkä tämä antaa minulle lisäpontta suunnitella ja toteuttaa päivärytmini jotenkin fiksummin, kirjoittaa kauppalistoja ja toimia niiden mukaan...
Mutta ettei nyt ihan menisi masentuneisuuden puolelle, niin pitää tässä jakaa jotakin positiivistakin. Yksi uudenvuodentavoitteistani nimittäin liittyy kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja siihen liittyen tavoitteeni on lisätä kalaruokia ja välttää nautaa ja sikaa. Lisäksi päätin, että pidän kerran viikossa kasvisruokapäivän. (Nyt sen voin ehkä todeta ääneen, koska olen onnistunut siinä jo kuukauden eikä se tunnukaan niin vaikealta.) Opettelen tekemään enemmän papu- ja tofuruokia. Tämän kasvisruokapäivän voin varmaankin laskea ekoteoksi no. 009, sillä Hesarin mukaan säästän siinä tolkuttomasti vettä: 

  • Yhden naudanlihankilon tuottamiseen kuluu noin 15 300 litraa vettä.
  • Yhden kananlihankilon tuottamiseen kuluu noin 3 900 litraa vettä.
  • Yhteen hampurilaiseen kuluu 2400 litraa vettä.

Joten ehkä tämä viikko sittenkin alkoi plussalla ;D
Iloista viikkoa teille kaikille!

2 kommenttia:

  1. Sen jälkeen, kun muutettiin Laosiin, lihan syönti on vähentynyt meillä ihan hirveästi. Kasvisruokiakin syödään usein, mutta ylipäätään lihan määrä ruuissa on todella vähäinen...samassa linjassa paikallisten kanssa, vaikka kyllä me sitä syödään 100-0.
    Mutta toi ruuan poisheitto...meillä on onneksi paljon eläimiä, jotka vetelee ruuantähteitä ja paljon menee apulaisen ankoillekin. Mutta silti menee roskikseenkin ja turhan paljon. Kun me palataan Suomeen, tarvii varmaan alkaa käymään kauppojen roskiksilla...vitsit jos kehtaisin, niin voisin vaikka mennäkin.

    VastaaPoista
  2. Ruuan pois heitossa tarvii mun tehda parannusta!!

    VastaaPoista